Boogschietvormen

3D maakt van boogschieten een gebeurtenis

Het schieten op driedimensionale doelen (lees: rubber namaakdieren) geeft niet alleen een avontuurlijk gevoel, maar is ook nog eens heel uitdagend. De doelen staan niet op vaste afstanden, ze hebben heel verschillende vormen en grootten, en het scoren is echt precisiewerk. Gebruik je de trainingen om straks deel te gaan nemen aan 3D-evenementen dan gaat er een hele wereld aan mogelijkheden voor je open. Trajecten zijn soms uitgezet in bossen en velden, soms op oude industrieterreinen dan weer in een gebied vol sloten en vennen en soms zelf rondom de ruïne van een oud kasteel. Ieder 3D-parcours is een opwindend avontuur en een mooie wedstrijd tegelijk.

Blazoenschieten traint ieder onderdeel apart en tegelijk
Deze vorm van boogschieten – niet voor niets de meest bekende – maakt het mogelijk om jezelf te oefenen in steeds andere aspecten. Wat doe je als het niet lukt je schot precies te herhalen? Misschien is het je houding, misschien je ademhaling. Mogelijk beweeg je je hand te veel bij het lossen van de pijl. Of is je pijlhand onvoldoende gezekerd. Kundig boogschieten is een balans tussen heel veel verschillende  onderdelen - veel meer dan hier genoemd. Het blazoen, altijd op vaste (wedstrijd)afstanden opgesteld, is het ijkpunt en helpt je om je vooruitgang goed te kunnen zien.

Cloutschieten: 100 meter is niks!
Een deel van het jaar beschikken we over voldoende ruimte om deze oude, middeleeuwse vorm van boogschieten te trainen. De bogen worden voluit gespannen, de pijlen schuin omhoog gericht en de doelvlaggen staan op grote afstand: 150 meter is geen uitzondering. Dankzij een slim systeem met tel-touwen wordt de puntentelling net zo makkelijk en het scoren net zo uitdagend als bij blazoenschieten. Maar dan GROOTschalig!